6. juli 2021

Jalm&B x Frankly Juice

Jalm&B x Frankly Juice

Kampen mod madspild 3.0

Med rødder i den spirende cirkulære madbølge har Jalm&B lavet et samarbejde med Frankly Juice, der forvandler mere end 20.000 kilo overskydende gulerodspulp til friskbagte boller. Udnyttelse af restprodukter er det næste skridt i kampen mod madspild.

En skæv gulerod fra Aarstiderne bliver til frisk, økologisk juice, mens gulerodsresterne bliver til nybagte boller.

De nye cirkulære gulerodsboller sælges i 7-Eleven, hvor Frankly Juice til sommer også rykker ind med deres udvalg af populære juices. Dermed kan man i princippet både drikke og spise den samme gode gulerod og medvirke til at mindske madspild i Danmark. Vi nået til et nyt stadie i kampen mod madspild, og med det et vigtigt ansvar at løfte.

“De første bølger mod madspild handlede primært om at producere de rette mængder, mens forbrugerne skulle begrænse deres spild i hjemmet. Det, vi kalder madspild 3.0, handler om at skabe en cyklus, hvor vi udnytter alle dele af råvarerne optimalt. Det er helt afgørende for at stoppe spild af gode råvarer – og samtidig et sjovt og udfordrende benspænd til at udvikle nye, velsmagende produkter,” siger Martin Marko Hansen, der er ansvarlig for innovation og bæredygtighed hos Jalm&B.

 

Samarbejdet vækker glæde hos kendt madspildsforkæmper

Vores spisevaner udgør én af de største miljøbelastninger, og cirka 30 pct. af verdens udledning af drivhusgasser opstår ved fødevareproduktion. Det anslås samtidig, at der smides en milliard tons spiselige fødevarer ud på verdensplan hvert år. Så der er behov for både gode idéer og stærke partnerskaber for at komme spildet til livs.

”Ved at genanvende fødevarer minimerer vi behovet for anden produktion, fordi ressourcen udnyttes af flere omgange. Vi skærer de omkostninger, transport og udledning fra, der er ved overproduktion,” siger Selina Juul, der står bag organisationen Stop Spild af Mad, Danmarks største bevægelse mod madspild.

Fra juicepresse til ovn

Frankly Juice har bygget en forretning på at mindske madspild ved at bruge skæve grøntsager fra Aarstiderne, der ellers ville være svære at sælge i forretningerne. Når de sender deres overskydende gulerodsrester til bagerne fra Jalm&B, er det et logisk næste skridt mod større cirkularitet.

 

”Vores mål er at udnytte råvarerne ned til mindste dråbe og fiber. Skæve grøntsager kan blive til vitaminrig koldpresset juice, og den pulp vi står tilbage med kan bruges i bagværk, så vi undgår madspild. Og samtidig skaber vi et nyt produkt i hvert led, der skaber værdi og smager godt. Det giver mening,” siger adm. direktør i Frankly Juice, Christian Bowall.

 

2,5 tons gulerødder får nyt liv

Frankly producerede i år mere end 20.000 kilo gulerodspulp, mens det stiger med 50% alene i 2021, og i samarbejdet med Jalm&B bliver en stor del af den restproduktion genanvendt i bagværket. Og det stopper ikke her, for juiceproducenten anvender også både æbler og rødbeder, de ligeledes ønsker at afsætte til en videre produktion i kampen mod madspild.

 

”Vi bruger på den gode side af 2,5 ton gulerodspulp om året, og hvis ikke vi kunne få den restpulp, der er tilbage fra juiceproduktionen, skulle vi selv ud at skaffe grøntsagerne og presse dem, så vi kun står tilbage med kødet. Der er derfor også god økonomi i at bruge overskuddet fra produktionen af juicen, da man sparer udgifter til transport samt får en billigere råvare. Samarbejdet med Frankly Juice er oplagt for at kunne udnytte det fulde potentiale i de gode råvarer,” siger Martin Marko Hansen, der er ansvarlig for innovation og bæredygtighed hos Jalm&B.

 

Fakta

Frankly Juice producerer koldpresset juice af økologiske råvarer, der leveres af Aarstiderne, og som overvejende kommer som 2. sortering fra avlere. Råvarer der kunne have endt som madspild, men som i stedet anvendes til at presse premium juice og juice-shots. Pulpen og fibrene fra presning genanvendes derefter i samarbejdet med Foodpeople, der blandt andet står bag håndværksbageriet Jalm&B, der bager brød, boller og kager med de genanvendelige råvarer. Foodpeoples fokus på bæredygtighed og en cirkulær tilgang til produktionen, kan man smage i andre produkter som Upcyclet Skagenslap, en klassisk morgenbolle, hvor vand er udskiftet med valle fra økologisk Mozzarellaproduktion. Ligeledes er IPA Beer Bun, en burgerbolle lavet på overskudsvarer fra økologisk ølproduktion. IPA Beer Bun er at finde på Amass, der er kåret til verdens mest bæredygtige resuaturant samt i Føtex, Bilka og Irma.

 

Samarbejdet er allerede i gang, og de nye gulerodsboller er ude i alle 7-Eleven butikker i Danmark.

IL FORNAIO’s Pizza Pico Rossa er med i et banebrydende projekt for sund skolemad
Post Thumbnail

17. april 2024

IL FORNAIO’s Pizza Pico Rossa er med i et banebrydende projekt for sund skolemad
Foodexpo 2024: En Smagsfuld Succes!
Post Thumbnail

22. marts 2024

Foodexpo 2024: En Smagsfuld Succes!
Il Fornaio og Wasted: En Appetitvækkende Alliance mod Madspild
Post Thumbnail

19. marts 2024

Il Fornaio og Wasted: En Appetitvækkende Alliance mod Madspild

Velsmagende nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og vær blandt de første til at modtage nyheder og inspiration fra vores egne madmissionærer.

Top